Tirsdag denne uka brakte Aftenposten en stor festivaloversikt fra sør til nord, samt kåring av landets 11 beste festivaler.

Lokalt har det ikke gått upåaktet hen at Moldejazz knapt er nevnt, verken i sosiale medier eller på Moldejazz sitt kontor.

Vektlegger totalopplevelsen

Cecilie Asker, avdelingsjef for kultur og Osloby i Aftenposten, forteller at kåringen er laget samarbeid med anmelderkorpset på åtte, der to har spesialkompetanse på jazz.

– Alle har lang erfaring - noen 20-30 år - og de har bred erfaring med å besøke festivaler rundt i landet, forteller Asker.

– Hvilke vurderinger ble gjort?

Kongsberg landets fremste

Hun sier at det ikke var noen tvil om vinneren, som ble Øyafestivalen.

– Kåringen inneholder både folkemusikk, samtidsmusikk, jazz og metal og har et bredt utvalg.

– Dere beskriver Kongsbergjazz som landets fremste jazzfestival?

– Ja. Og det står vi for. Kongsbergjazz var en utfordrer. Nå har festivalen blitt et etablert navn som når et stadig større publikum. Så vil sikkert mange være uenige, men dette er som nevnt en subjektiv kåring.

– Hvorfor fikk ikke Moldejazz plass blant oversikten over 33 festivaler over hele landet?

– Når det gjelder den store guiden, den med 118 festivaler, er Molde med. Teknisk trøbbel gjorde at hele guiden ikke kom ut på nett før torsdag.

– Har dere sett programmet til Moldejazz i år?

Lista bør være motivasjon

Asker understreker at anmelderne følger med, og har god oversikt.

– Når Moldejazz i alt festivalstoffet blir nevnt kun én gang, og da med hva de får i offentlig støtte, er de for dårlige på å markedsføre seg?

– Jeg tenker, og dette er min mening, at Moldejazz fortsatt kan fornye seg. Selv om vi har sett en positiv dreining de siste årene. Moldejazz var lenge enerådende på sitt område. Det er bra de har fått konkurranse. Pop- og rockefestivalene har i større grad vært tvunget til å fornye seg, fordi konkurransen har vært så hard.

– Drar Aftenposten til Moldejazz i år?

– Det er ikke avgjort ennå. Men vår misjon er primært å dekke Oslo og omegn. Det betyr ikke at vi ikke har kulturstoff fra resten av landet. Seinest en lengre reportasje om kulturlivet i Nordland.

– Hvilken konsekvens får nedbemanningene i redaksjonen for kulturdekningen?

– Vi må prioritere hardere. Og i større grad dreie journalistikken i retning av hva folk ønsker. Samtidig er Aftenposten ett av de mediehusene som bruker mest penger på anmelderi, også innenfor smale sjangre. Vi har et samfunnsansvar, og kulturjournalistikken er viktig uavhengig av antall klikk, sier Asker og legger til:

– De store mediehusene har ikke tid og ressurser til å reise rundt. Vi har halvert staben på fem år. Derfor må vi tenke nytt rundt anmelderi og omtaler, og presentere stoffet på en annen måte. Digitaliseringen har dessuten gitt leserne nye måter å konsumere stoffet på. Vi er derfor ikke like opptatt av engangshendelser, men ser mer etter flergangsarrangement av nasjonal interesse.

– Forstår du at kulturinstitusjonene i distrikt og regioner opplever at de ikke blir sett og anmeldt?

– Jeg forstår at det oppleves utfordrende. Men jeg tror disse institusjonene gjør lurt å tenke nytt. Sosiale medier har i stor grad overtatt for omtaler. Men den uavhengige journalistikken, og anmelderiet, den er medienes, sier Asker og legger til:

– Er Moldejazz skuffa over lista, bør de se på den som en motivasjon til å bli enda bedre.

Aftenpostens kåring

Kåringen ble publisert tirsdag 13. juni. «Aftenpostens musikkanmelderkorps har tatt mer enn hundre norske festivaler under lupen, og av dem har vi plukket ut de elleve vi mener byr på den beste festivalopplevelsen totalt sett.».

1. ØYAFESTIVALEN: Oslo, 8. - 12. august. Hovednavn: Landa Del Rey, The xx, Lars Vaular, Ryan Adams, Sampha, Migos

2. PIKNIK I PARKEN: Oslo, 22. - 24. juni. Toppnavn: Father John Misty, Solange Knowles, First Aid Kit, Ane Brun

3. VINJEROCK: Eidsbugarden i Jotunheimen, 20. - 23. juli. Toppnavn: Gabrielle, Sigrid, Sivert Høyem, Daniel Kvammen, Dagny

4. TRÆNAFESTIVALEN: Træna i Nordland, 6. - 9. juli. Toppnavn: Aurora, Wadruna, Arif, Julie Bergan

5. ULTIMA: Oslo, 7- 16. september. Toppnavn: Fujiko Nakaya & Ruichi Sakamoto, Supersilent, Synne Skouen, Cikada, Torgny

6. BERGENSFEST : Bergen, 14. 17. juni. Toppnavn: Liam Gallagher, Aurora, Ellie Goulding, Karpe Diem, Gabrielle, Pet Shop Boys

7. BEYOND THE GATES: Bergen, 24. - 26. august. Toppnavn: Enslaved, Mayhem

8. SLOTTSFJELL: Tønsberg, 12. - 15. juli. Toppnavn: Aurora, The Prodigy, Gucci Mane, Paramore, Turbonegro, Veronica Maggio

9. FØRDEFESTIVALEN: Førde, 5. - 9. juli. Toppnavn: Sigrid Moldestad, Nordic Sound Folk Orchestra, Tinariwen

10. OSLO WORLD MUSIC Oslo, 31. okt - 4. nov. Toppnavn: Chassol, Derek Gripper Seun Kuti & Egypt 80, Jon Balke: Siwan

11. KONGSBERG JAZZFESTIVAL: Kongsberg, 5. - 8. juli. Toppnavn: Toto, Susanna (x3) John Scofield Uberjam band, Megalodon Collective, Karin Krog.

«Den fremste av landets tre store jazzfestivaler leverer fortsatt nytt og gammelt i fin forening. Bruker hele byen og har definitvt mer enn jazz på programmet, men bredt booker de fleste nå. Festivalens avslutning er jubileumskonsert med 80-åringen Karin Krog.

Eivind August Westad Stuen, Katrine Sviland, Asbjørn Slettemark, Cecilie Asker, Robert Hoftun Gjestad, Harald Fossberg, Svein Andersen og Arild R. Andersen er anmelderne bak kåringen.

Cecilie Asker. Foto: Ariell AmŽlie Lind Hansen