Det var en rørt festivalsjef som sammen med kulturskolerektor Ingvild Aas presenterte byens nye smykke av et instrument i Teatret Vårt tirsdag.

– Dette har vi jobbet fram mot lenge, helt siden festivalen i fjor. Vårt gamle Steinway fra 1984 var i ferd med å gå ut på dato, og vi begynte å se på ulike løsninger, sier Hans-Olav Solli, festivalsjef i Moldejazz.

Renovering med på kjøpet

Løsningen ankom Molde tirsdag med en liten lastebil fra Hamburg, der Steinway har hovedsete.

– Tilbudet fra Steinway på nytt flygel til 1,7 millioner kroner omfatter også renovasjon av det gamle. De ønsker ikke at det skal stå nedsarvede Steinway-flygel rundt omkring. De tok derfor med seg det gamle tilbake til Hamburg, så får vi det på plass til årets festival, forteller festivalsjefen.

Det nye flygelet eies av Moldejazz, som har sambruksavtale med Molde kulturskole.

– Det betyr at det ikke skal brukes bare én gang i året, men at vi skal samarbeide om bruken. Andre aktører kan også leie det, sier Solli.

– Det vil ikke bli brukt som undervisningsinstrument eller til øving. Det er særlig de på talentprogram som vil dra nytte av det. Vi skal ta det fram hver uke. Og vi har pianolærere som er gode med pussekluten, så det vil bli godt tatt vare på, sier kutlurskolerektor Ingvild Aas.

Finansiert av GassROR og lokalt næringsliv

Til stede på pressekonferansen var også GassROR, som i et styremøte 1. mars besluttet å gi 1,150 millioner kroner til det nye flygelet.

– Dette vil både Moldejazz og kulturskolen ha stor nytte av. Det er vel anvendte penger, sier Bernhard Riksfjord, leder for representantskapet i GassROR.

Med på spleiselaget er også Istad Kraft, Sparebanken Møre og Gjensidige.

– Dette var et så bra prosjekt at det var vanskelig å si nei. Det vil øke prestisjen til både jazzfestivalen og kulturskolen, sier Rune Humlung, daglig leder i Istad Kraft.

– Det er akkurat dette vi skal bruke midlene våre til. Vi er stolte over å bidra, sier Kolbjørn Heggdal i Sparebanken Møre, mens både Solli og Aas takket for gaven.

– Jeg er stolt, ydmyk og rørt over å ha slike samarbeidspartnere. Som har forståelse for hvor viktig dette er, sier Solli.

Første hender på tangentene

Den aller første som fikk spille på det nye flygelet var Tuva Halse, elev på musikklinja ved Molde videregående, som framførte Havana av det amerikanske jazzfusion-bandet Weather Report.

– Det var utrolig godt å spille på. Så mykt, sier hun.

Også Tuvas lærer, pianist Arne Torvik – som også sitter i festivalens programkomité - fikk testet det nye instrumentet, med en komposisjon av nylig avdøde Allan Holdswort.

– Dette er en veldig stor dag. Det nye flygelet vil få stor betydning både for festivalen og kulturskolen. Med dette kan vi løfte folk opp på et høyere nivå, sier Torvik.

Valgt av Tord Gustavsen

Det var pianist Tord Gustavsen, som også står på årets festivalprogram, som fikk det ærefulle oppdraget å velge flygelet blant et utvalg på åtte i Hamburg. «Jeg tror vi har funnet et som har både virkelig vakkert lyrisk potensiale og stor kraft og dynamikk. Veldig lovende instrument. Dette eksemplaret hadde også noe ganske eget - en type poesi i mellomregister og middel-diskant som tiltalte meg helt spesielt», er Gustavsens tilbakemelding.

Flygelets offentlige debut blir under Moldejazz. Da skal Vijay Iyer, årets Artist in Residence, spille duokonsert med Craig Taborn.

– Da får vi bruk både det nye og det gamle flygelet. Spørsmålet er hvem som skal spille på hva, humrer Solli.

Tord Gustavsen prøvespiller nytt flygel til Moldejazz / Molde kulturskole hos Steinway i Hamburg i midten av mai. – Et veldig lovende instrument, sier Gustavsen. Foto: Gisle Daus