MOLDE: – Tuva ligger nord for Mongolia og var tidligere en del av Sovjetunioen, men er nå en russisk republikk. Det blir spennende å reise dit, det er en eksotisk kultur, som har vært lukket inntil Sovjetunionens fall, sier Bjørn Tomren, som etter planen blir i Tuva fra 12.-25. august.

– Audun Humberset, perkusjonist i strupesangtrioen Kong Olav, blir med. Og muligens Hallvar Djupvik. Manager Arne Svare og noen venner har også lyst til å bli med, sier Bjørn.

Taxi i 420 kilometer

Bjørn forteller at Tuva ikke har kommersiell flyplass - de må derfor lande i den russiske byen Abakan i naborepublikken Khakasia og kjøre taxi i 420 kilometer til hovedstaden Kyzyl.

– Tuvinerne er buddhister, men også sjamanisme er utbredt. Det er et nomadisk folk, men nå skjer det store endringer med globaliseringen. Det er ganske høy kriminalitet der. Så jeg er litt nervøs også.

– Hvorfor melde seg på VM i Tuva?

– Det er jo fortsatt sånn, at jeg liker å få noen kompiser i Tomrefjord til å flire, humrer Bjørn.

På jodle-festival i Seoul

Verdensmesterskapet samler de beste strupesangerne i verden, i følge nettavisen tuvaonline.

– Dette burde jeg kanskje ikke si. Men vinner jeg min klasse eller stilart - som er kargiraa, den dypeste bass-strupesangen - er visstnok premien en hest.

– En hest..?!!

– Ja. Først tenkte jeg at jeg kunne ri Norge på langs med den. Men jeg må nok selge den, forteller sangeren.

Men før Tuva, i juli, skal han på jodle-festival i Seoul i Sør-Korea.

– Der er jodling stort, de har jodeklubber og jodlebarnekor, og nå vil de at jeg skal komme dit og jodle litt. Det er så sprøtt at jeg ikke kan si nei.