– Vi vil ha en litt annen profil på museet. Det har lenge vært etterlyst blueskonsert på Moldejazz. I 1977 var Muddy Waters her, BB King første gang i 1985, Buddy Guy i 1986, Blues Brothers 1989, Gary Moore i 1997 og så videre. Nå blir det ny bluesfest på Romsdalsmuseet, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

Første band ut på torsdag i Moldejazz blir Taj Mahal & Keb Mo Band.

– Dette er legender innenfor bluesen. Men de er også svært oppegående og lager fortsatt ny musikk. Taj Mahal regnes som nybrottsmann, blander flere sjangre i uttrykket, sier Hans Olav Solli.

Festivalen skriver dette om de to artistene:

– Taj Mahal ble, som sønn av en jazzpianist, født til et liv i musikken. I 1963 startet Taj Mahal bandet Rising Sons, blant annet sammen med gitaristen Ry Cooder. Men det var først da han gikk solo i 1968 av karrieren skjøt fart. Han behersker instrumentene gitar, banjo, ukulele, klaver og munnspill. Som artist har han stått for mye nybrottsarbeid og mer enn femti år etter debuten er han stadig like aktiv og turnerer flittig. Taj Mahal er kanskje aller mest kjent for sin særegne og personlige stil som tar opp i seg elementer fra både country, og karibiske og afrikanske musikktradisjoner.

Sangeren og gitaristen Keb’ Mo’ platedebuterte under sitt egentlige navn Kevin Moore i 1980, men oppturen begynte for alvor med albumet «Keb’ Mo’» (1994). Han er kjent som en uvanlig god låtskriver, og blir beskrevet som en som står i direkte forbindelse med Deltabluesen som reiste opp Missisippi-elven og ut til hele Amerika. I 1998 spilte han rollen som blueslegenden Robert Johnson i filmen «Can´t You Hear The Wind Howl?», og da filmregissørlegenden Martin Scorsese laget en dokumentarserie om blues, viet han en hel episode til Keb’ Mo’ og hans musikk.

Bernhoft på museet

Andre artist ut på Romsdalsmuseet er Jarle Bernhoft og Fashion Bruises.

– Fint å ta ham tilbake! Han har god standing i Molde. Nå kommer han med nytt materiale og nye låter, sier Solli.

Bernhoft har vært i Molde flere ganger – sist med solokonsert i 2014. Han har et spesielt forhold til Moldejazz, ettersom han sto på scena på Romsdalsmuseet da meldingen kom om 22.juli-terroren i 2011. Det var han som fra scena fortalte hva som hadde skjedd i Oslo og på Utøya.

Slåttekarer og saksofon

Edvard Hoem skal også opptre på Moldejazz. Han skal lese sine tekster sammen med Jon Pål Inderberg Trio på Storyville lørdag 22. juli.

Laura Jurd med prosjektet Dinosaur kommer også. Hun er en annen ung musiker som i likhet med Daniel Herskedal ble invitert til å samarbeide med BBC Orchestra i 2016. Nå kommer både hun og Herskedal på Moldejazz – nærmere bestemt på Storyville 22. juli kl 22.00.

Enda en konsert i domkirka

Torhild Ostad fra Eidsvåg og den danske pianisten Carsten Dahl har nattkonsert i domkirka fredag 21. juli.

– Det er ganske mye jazz i dette helt nye materialet. Vi gleder oss til konsertpremiere hos oss og tror mange blir glad for dette lokalt, sier Hans-Olav Solli.

Konserten blir den fjerde i domkirka.

Raknes i soloppgang

Mer lokal kvalitet blir det på Break of Day in Molde. Hit kommer bassisten Steinar Raknes og saksofonisten Tore Brunborg til konserten som er en gave fra Istad Kraft.

– Musikken er skrevet på Otrøya inninellom fisking, sier festivalsjefen.

Klubbnetter i Teatret Vårt

– Vi har hatt vekslende hell med klubbkonsertene, men alltid hatt én suksess, sier Hans-Olav Solli, og minnet om artister som Highasakite, Lars Vaular og Emilie Nicolas som tidligere har spilt på klubbnatt.

I dag slapp Solli to artistnavn til klubbnatt:

Rohey er et ungt band på full fart opp og fram. De er fire venner fra jazzlinja i Trondheim. Vokalisten synger så bra at det er helt vilt, sier Solli. Rohey spiller onsdag 19. juli kl. 24.00 i Teatret Vårt.

Fredag 21. juli blir det ny klubbnatt - med Silvana Imam.

– Hun har jeg veldig sans for selv. Den råeste hip-hop-en i Skandinavia. Hun tør, og hun leverer av seg selv, sier Solli om artisten som rapper på svensk - og har fått Grammy for det.

Etter dagens slipp gjenstår bare programmet i Alexandraparken.

Saka oppdateres