MOLDE: For fjerde gang har Ungt blikk-prosjektet (se fakta) blitt gjennomført på Molde videregående skole. 120 elever har jobbet med prosjektet siden i høst, og presenterte onsdag dikt, illustrasjoner, videoer, sanger og tekster med utgangspunkt i eller inspirasjon fra Erlend Loes forfatterskap.

Musikkinnslag gjorde inntrykk

Loe har besøkt elevene to ganger underveis i prosjektet. Han forteller at han har sett fram til elevpresentasjonene.

– Hva tenker du om at tekstene dine blir tolket på ulike vis?

– Det er på nippet til rørende at det jeg har skrevet får liv i andres fantasi, gjennom dikt, filmer, sanger og bilder. Det er tydelig at elevene har gått inn i det, og det er morsomt å se hva tekstene mine har avstedkommet. Spesielt inntrykk gjorde innslagene hvor man merket at det hadde vært følelser i sving. Som et par av musikkinnslagene. Noe var virkelig vart og sårt, sier Loe.

– Hvorfor er det viktig å lese?

– Det er lite tiltrekkende å skulle være den voksne som forteller unge at de skal lese. Jeg blir sjøl stressa av andre som skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Men fra jeg var liten har det å lese vært viktig for meg. Jeg ville ikke vært foruten de verdenene og den forståelsen jeg har fått fra bøkene, sier Loe.

Dagsaktuelt ensomhetstema

Therese Flovikholm (19), Annabelle Sørensen (18), Helene Holen (18) og Paula Spjelkavik (18) er tredjetrinnselever ved medier og kommunikasjon, og valgte boka Doppler som utgangspunkt for sitt prosjekt. Therese og Helene skrev seks dikt, Annabelle og Paula illustrerte diktheftet.

– Doppler er en snodig type som flytter ut i skogen, hvor han blir venn med en elg. Da vi lette etter tema til diktene fant vi at ensomhet og flinkhet gikk igjen i boka, sier de.

De festet seg ved disse temaene, nettopp fordi de er mye debattert i dagens samfunn. Dermed får boka fra 2004 aktualitet også i 2017, mener de unge kvinnene.

– Man hører mye om dette i media. Det skrives kronikker om angst og ensomhet, sier Annabelle.

– Det paradoksale er at ensomheten ofte kan bli forsterket i lag med andre, sier Therese.

Barrierebrytende

Bjørnsonfestival-leder Johild Kosberg Bredin forteller at Ungt blikk-prosjektet treffer ungdommen godt.

– Vi ønsker å nå alle målgrupper. Dette er et bra prosjekt som engasjerer ungdom. De kommer tett på forfatteren og verkene. Framføringen her på Plassen er et høydepunkt, sier Kosberg Bredin.

– Formålet med «Ungt blikk»er å øke ungdommenes leselyst. Vi ser fra tidligere år at prosjektet fjerner den skepsisen mange har til å lese romaner. Det bryter ned barrierer, sier Ragna Westlie Kristoffersen, lektor og prosjektansvarlig ved Molde vgs.

Boka Doppler fra 2004 har aktualitet i 2017, mener PaulaSpjelkavik (f.v.), Annebelle Sørensen, Therese Flovikholm ogHelene Holen. De skrev og illustrerte dikt. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Ragna Westlie Kristoffersen ved Molde vgs. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen