– Min første utstilling var i fryselageret på Alexandra, i en brakke som skulle rives. Dette var rundt 1990. Utstillinga var på personlig initiativ. Men så stilte jeg ut på Galleri S, og deretter ballet det på seg. I 2002 ble jeg antatt på Vestlandsutstillingen, sier Arne Waske (69), sjøllært kunstner bosatt i Molde.

Mer fleksibel med olje

Waske, Linn Merethe Ora, opprinnelig fra Åndalsnes, bosatt i Molde og Bjørn Hessen fra Ålesund er årets tre første utstillere på Galleri Gnist. Arne Waske er utdannet bioingeniør, og jobbet ved sykehuslaboratoriet før han ble pensjonist.

– Jeg begynte med maling i 1990. Jeg har tegnet i alle år, men med familie og unger var det dét som kom først. Da de flyttet ut fikk jeg plutselig tid til andre ting, sier Waske.

– Hvorfor oljemaling?

– Det gir mer fleksibilitet enn akryl. Akryl tørker så fort, og er vanskeligere. Olje kan jeg bearbeide over lengre tid.

– Har gitt en ekstra piff

Waskes forrige utstilling var på Galler Maerz i 2010.

– Hvordan er det å stille ut igjen, sju år etter?

– Det er kjekt å bli kontaktet. Jeg har ikke vært så produktiv de siste åra, og foretrekker å ha et mål å jobbe mot. Jeg liker ikke å male bare for å male. Dette har gitt en ekstra piff, sier Waske.

– Hva får publikum se?

– Jeg har kalt min utstilling «Litt nytt og litt gammelt», og den består av rundt ti bilder. Jeg har alltid vært opptatt av mennesker, men de siste åra har jeg også malt en del naturbilder. Det blir en blanding på utstillinga. Når jeg jobber fram bildene tar jeg utgangspunkt i en idé, men ofte blir sluttresultatet helt annerledes enn jeg hadde tenkt, sier Waske.

Engasjement

69-åringen foretrekker sjøl bilder som utfordrer ham, gjennom fargebruk, sammensetning eller motiv.

– Hva vil du si med kunsten din?

– I første rekke vil jeg få folk til å tenke over de det ser. Vi har alle våre forestillinger ut fra bakgrunnen vi har. En person kan oppleve noe helt annerledes enn en annen. Men jeg ønsker å få fram noe som engasjerer. Noen av bildene kan virke tunge på enkelte, mens andre er roligere og «greiere» å se på, sier Waske.

Debut

Linn Merethe Ora var ferdig utdannet fra Ålesund Kunstfagskole i 2014. Dette er hennes debututstilling.

– Det er både skummelt og gøy. Det har betydd mye for meg å skape mitt eget uttrykk, sier Ora.

Bjørn Hessen maler naturmotiv.

– Jeg ønsker å vise hvor små vi faktisk er. Vi tror vi eier alt på kloden, men det gjør vi faktisk ikke. Jeg vil sette alle de voldsomme elementene; himmel, jord og sjø, sammen, sier Hessen.

Gørild Bruaset best besøkt i fjor

Galleri Gnist-driverne og kunstnerne Maria Sandsmark, Hilde Brunvoll og Bente Sellevoll er fornøyd med å ha fått Waske, Ora og Hessen til årets første utstilling.

– Vi liker å blande etablerte og nyere kunstnere. Disse tre har helt forskjellige uttrykk, sier Hilde Brunvoll på telefon.

– Hvordan var fjorårets publikumsbesøk?

– Besøket har vært jevnt økende. Flere og flere vet om oss. Vi ser at det er kunstnere med lokal tilknytning som får størst interesse. Det er naturlig, sier Brunvoll.

– Hvilken utstilling trakk mest publikum i 2016?

– Det var Gørild Bruaset. Hun fikk solgt nesten hele utstillinga sin. Også Martin Due hadde masse besøk, sier Brunvoll.

Hva: Utstilling på Galleri Gnist

Tid og sted: Åpner 4. februar kl. 13. Står til 19. februar.

Kunstnerne Linn Merethe Ora (f.v.) ved sitt eget bilde, Bjørn Hessen, Arne Waske og gallerist Maria Sandsmark. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Bjørn Hessen vil vise hvor små menneskene er gjennom sammensetning av voldsomme element. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen