Bjørnsonfestivalen 2016 ble offisielt åpnet av HKH Kronprins Haakon Magnus i et 40 minutter langt program utenfor Plassen onsdag, med ordfører, fylkesordfører og inviterte gjester til stede.

- Bjørnson viste omsorg for de svake i samfunnet. Alle burde være litt mer som Bjørnson, sa kronprinsen i sin tale, der han også trakk fram festivalen som endringsaktør, som pådriver av fribyforfatterordningen i Molde. Kronprinsen benyttet anledningen til å gratulere festivalen med 25-årsjubileet.

- I 25 år har festivalen fremmet interessen for litteratur og skrivekunst, og blitt en viktig møteplass, sa kronprinsen.

Videre bidro Liv Tørres, direktør for Nobels fredssenter, med folketale om flyktningekrisen, Ola Bremnes og Trond Nord spilte, Bjørnsonstipendet ble utdelt til Tirill Broch Aakre - før Teatret Vårt avsluttet med låta Damer og topptur fra forestillingen Midt i livet. Konferansier var Henning Bergsvåg, poet og ferskt styremedlem i festivalen.

- Vi er kjempefornøyd med at så mange kom på åpningen. Så langt har dette gått veldig fint, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

- Utstillingen i Kunstsenteret gjorde inntrykk på Kronprinsen, sier styreleder Arvid Blindheim, som sier det er oppmuntrende at kronprinsen åpner festivalen.

- Tilbakemeldingen på årets program er at det er bra og aktuelt. Europa-programmet er populært, og det er ikke rart, sier Blindheim.

- Det er helt avgjørende at vi ikke blir oss selv nok. Under festivalen kommer viktige stemmer fram, sier Bredin.