For nå er Molde bibliotek – som også samarbeider med både Høgskolen og biblioteka i Ålesund og Kristiansund gjennom fylkesprosjektet Byen som regional motor – klare med årets høstprogram.

– Vi starter denne uka med Popvit med Brit Fadnes og «Knekk balansekoden», før vi fortsetter uka etter Bjørnsonfestivalen, med samlivsspaltist, psykolog og forfatter Frode Thuen, som jeg – og jeg tror mange med meg– leser fast med interesse, sier biblioteksjef Evy Sisilie Bergum.

Bysmart-foredrag

Biblioteksjefen forteller at Thuen-arrangementet er et Bysmart-foredrag, et samarbeid mellom fylkets største bibliotek støttet med 400.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket og 100.000 fra fylkeskommunen.

– Prosjektet startet i vår. Vi ser nå at vi klarer å strekke pengepotten over to år, slik at vi får Bysmart-foredrag også i 2017, sier Bergum.

Som har et annet Bysmart-kort i ermet. I slutten av november kommer Åsne Seierstad for å fortelle om sin nye bok, der hun følger to 13 år gamle jenter fra Bærum til Syria.

– Boka er så fersk at den ikke har fått utgivelsesdato ennå. Men vi har klart å få Seierstad hit fordi vi tre bybiblioteka virkelig har stått på, og tidlig var i kontakt med Kagge forlag, sier Bergum.

Ikke flere Popvit i år

Takket være et samarbeid med Høgskolen i Molde, kan også biblioteket invitere bokaktuelle Odd Karsten Tveit til bokbad med Midt-Østen-forsker Rania Maktabi 2. november. Maktabi holder foredrag om kvinners rettigheter i Midt-Østen på høgskolen dagen etter.

– Jeg tror også Oddgeir Bruasets kåseri om orkanen i 1992 vil interessere mange i området, sier Bergum.

– Noen vil kanskje savne flere Popvit-foredrag?

– Ja, det er mange som spør etter dem. De var rene populærvitenskapelige foredragsrekker, som kunne gjennomføres etter initiativ og med støtte utenfra; henholdvis Mental Helse og  Nevrologisk avdeling på sjukehuset. Nå tenker vi mer enkeltvise arrangment, ut fra hva som er aktuelt, sier  Bergum.

– Biblioteket har stramme budsjett; hvordan får du det til?

– Fordi jeg vil det så veldig. Og er frimodig nok til å ta kontakt og sette i gang prosesser. Vi har gode samarbeid med andre, som fylkesbiblioteka og høgskolen, men må også bruke av eget rammebudsjett. Til neste år har vi fått nye 50.000 kroner fra Fritt Ord, som vi ønsker å bruke på en ny utgave av Ungdommens Litteraturfestival, sier Bergum.

Søndagsåpent fra 2. oktober

En annen nyhet biblioteket kommer med i høst, er visning av kunstfilmer i samarbeid med Kunstsenteret.

– Dette er et litt smalere tiltak for spesielt både film- og kunstinteresserte som er tenkt å gå i høst og våren 2017 hvis vi lykkes. Det vil bli orientert kort om regissører, kunstner og kunstretning før vi ser filmen sammen. Etterpå er det mulighet for samtale og spørsmål, sier Bergum.

– Når starter biblioteket med søndagsåpent?

– Søndag 2. oktober, fra kl. 12-16. Det er et halvårig prøveprosjekt som går fram til 19. mars. Da evaluerer vi. Jeg er spent på responsen. Hvis folk vil ha søndagsåpent bibliotek, er det viktig å slutte opp om det.