– Jeg må skrive ei bok i året, vet du, fleiper fjellmann, tidligere lærer og nå pensjonert journalist Iver Gjelstenli, lett i pusten etter å ha pedaltråkket opp bakken fra Træffhuset etter ei klatreøkt i Moldeveggen.

På rastebordet ved Grua, midt i den grønne korridor, fisker han fram sitt nyeste tilskudd til en etter hvert lang liste av fjell-, sykkel-, tur- og friluftslivsbøker han har skrevet og bidratt til siden Arne Randers Heen-boka i 1988.

– Å lage Kortreist-bok har vi snakket om i mange år. Da jeg ble pensjonist, tenkte jeg det skulle bli til jul. Men så fikk jeg en telefon fra Bjørnsonfestivalen. Om jeg ville lansere under årets festival. Flott, tenkte jeg. Og så speedet vi opp!

Én tur i uka

Denne uka, trolig onsdag, kjører forfatteren sjøl Kortreist-boka, som er laget hos EKH Grafisk, ut til bokhandlene i området. For slik er det når man utgir på eget forlag.

– Opplaget er på 2500. Jeg må si jeg er spent. På eget forlag tar man all risiko sjøl, sier Gjelstenli.

I fjor ga han ut Romsdal Eksponert sammen med fotograf Terje Aamodt, på forlaget Fri Flyt. Den har solgt rundt 2500 eksemplar og er trykt i to opplag – det siste med et etterspurt kart.

– Trenger vi flere turbøker?

– Det kan du si. Det utgis jo mye. Men jeg er veldig stolt av Kortreist-prosjektet. Etter åtte år med reportasjer, rundt 400 i tallet, med mye positiv respons, har ei bok vært etterspurt både av lesere og kolleger. Det er mange som er glade i friluftsliv og opplevelser i det romsdalske landskap, sier Gjelstenli, som har valgt ut 52 av de 400 reportasjene.

– Hvordan har du klart å velge?

– Boka har én tur i uka, og utvalget er konsentrert rundt friluftsliv, gjerne med kulturelt innslag. Den starter med en nyttårsdag på Sjurvarden og ender på ski i Vistdalen i desember. Så er vi innom fotturer, sykkel, kajakk, fisking og mer kuriøse turer som Trollkyrkja i Fræna, sier Gjelstenli, og legger til at alle romsdalskommunene er representert – samt Gjemnes og Eide. Formatet, med bildedrevne sider, vil mange kjenne igjen fra avisa. Hele åtte fotografer har bidratt med sine bilder.

– Noen vil kanskje savne turen «sin»?

– Ja. Det er mange turer jeg veldig gjerne skulle hatt med, men jeg var nødt til å velge.

– Har du nok til ei bok til?

– Absolutt!, humrer forfatteren, som har omskrevet hver eneste reportasje i boka.

Friluftsliv er trendy

Kortreist opplevelse-reportasjene sto på trykk i Romsdals Budstikke hver lørdag fra 2008, vekselvis på nynorsk og bokmål.

– Nå holder jeg meg til nynorsk. Det er barndomsspråket mitt, som jeg i likhet med Edvard Hoem kaller mitt hjertespråk, sier Gjelstenli.

Han forteller at sjøl om han har gjort bok-jobben sjøl, har mange bidratt.

– Kortreist ble til i samarbeid med budstikka. Det er reportasjeredaktør Jan Inge Tomren og mitt prosjekt. Og ansvarlig redaktør har gitt oss tillatelse til å holde på med det i åtte år, sier Gjelstenli, som opplever at det nære friluftslivet blir stadig mer populært.

– Vi har vært med på en bølge av begeistring, der friluftsliv også brukes som trening.

– Men helt konfliktfritt er det ikke – med sykling i marka og tråkking i skispor?

– Sykling i marka og på fjellet har kommet for å bli. Med egne fottur-stier utenfor skiløypene unngår vi kanskje konflikter. Naturen er jo en stor, felles arena. Jeg har sans for mangfoldet, sier Gjelstenli, som også hilser treningsapparatene på gamlevegen opp Storlia velkommen.

Ligger også på sofaen

På spørsmål om en favoritt-reportasje, er ikke forfatteren vanskelig å be.

– Den gamle mannen og fjellet, om 90 år gamle Martinus Vågbø Nerland som danser seg gjennom ura. Slike turer, som har en historieforteller, de er mine favoritter, sier han.

– Hvorfor er kortreiste opplevelser viktige?

– Vi bor i et landskap fullt av opplevelsesmuligheter på alle plan. Det handler om bevissthet rundt lokale muligheter; ikke bare i eget nærmiljø, men også i nabokommunene.

– Skaper det stolthet og identitet?

– Ja, det håper jeg og tror jeg. Jeg siterer jo ofte, lett omskrevet, Ivar Aasen: Eg kan ingen stad venare sjå! Uttrykket beskriver godt den følelsen du får på mange av disse turene.

– Hva hadde livet vært uten friluftsliv?

– Ja, nei, det vet jeg ikke! Men jeg kan ligge på sofaen med en god bok og en Ipa også. Det er kontrastene i livet som gir de store opplevelsene.

Iver Gjelstenli møter du under Bjørnsonfestivalen til tur og foredrag lørdag 10. september.