- I tilegg til å være en av verdens eldste jazz-samlinger, er Molde jazzfestival, som ble 56 år i år, også nevneverdige for sin betydning i forhold til størrelse: Det er en festival med stor betydning satt til en liten, vakker by.

Slik åpner Downbeat, et av verdens ledende jazzmagasiner, sin omtale av Moldejazz «Norges beste fest». Magasinet har lite, egentlig ingenting, å utsette på årets festivaluke i Molde.

- Dette var alt annet enn en festfylt, ferie-hjerne-på festival, skrives det videre.

- Imponerende

Magasinet trekker fram en rekke punkt på programmet og skryter blant annet av årets Artist in Residence, Ola Kvernberg. Musikeren beskrives som en fleksibel og imponerende artist som viste stor bredde.

- Det er artig å se at Ola nå får skryt av et så stort internasjonalt magasin, det er velfortjent og bra. Det er så stort at det kan ha betydning for Olas videre karriere, det er faktisk så viktig, sier festivalsjef Hans-Olav Solli til Rbnett.

Downbeat kaller videre samarbeidskonserten med Pat Metheny og Roy Carter «en triumf.»

Skryter av Solli

Festivalsjefen får selv skryt i magasinets omtale. I sitt første offisielle år ved roret mener Downbeat at Solli har funnet balansen i programmet og har gitt plass til litt av alt som trengs, blant annet god tradisjon, artistisk utfordring og litt publikumsflørt.

- Det er jo akkurat denne balansen vi jobber så hardt med å finne. Så det er veldig kjent å få høre at vi er i nærheten. Jeg pleier å si at vi enda ikke har avviklet den perfekte Moldejazz-festivalen, det tror jeg er viktig, men i år mener jeg vi var veldig nær på enkelte områder.

Downbeat skryter også av de forskjellige arenaene festivalen benytter, deriblant Plassen, Teateret Vårt og Romsdalsmuseet.

- Viktig omtale

Solli legger ikke skjul på at Downbeats omtale var hyggelig lesing midtvegs i ferieuka etter årets festival. Magasinet, som har eksistert siden 1934, har stor respekt i miljøet.

- Det kommer til å bli lest av en hel jazzverden. Dette er noe jeg kommer til å få et klapp på skuldra for når jeg møter de andre sjefene fra de 15 største jazzfestivalene i verden senere i år.

- Det er spesielt viktig i år, når vi har vært misfornøyd med dekningen fra nasjonale medier i Norge. Jeg har ikke lagt skjul på at jeg synes dekningen fra flere nasjonale medier har vært kritikkverdig. Budstikka har vært flinke og det finnes noen hederlige unntak blant de største avisene, men enkelte som VG og Aftenposten har vært helt fraværende, sier festivalsjefen.