Forsiktig bølgeskvulp, sol som varmer fra en åpning av mørke skyer, og en grønn jolle som vugger på vannet. I en halvsirkel sitter det flere mennesker på naturstein, og foran dem står en liten scene med et hvit seil hengende i front. Rolige toner fra fiolin og piano brer seg utover fjorden. Det er Moldejazz og jazz i fjæra, vekk fra byen.

Hytta ved fjæra

Det var i 2011 at Jon Kristian Johnsen kjøpte den røde hytta ved fjæra i Sigerset på Hjelset. Han var egentlig ikke på utkikk etter noe, men feriested ble det likevel.

Johnsen kjøpte hytta av den lokale Nrk-profilen Ann Eli Nøsen, og i fjor tok mora til Nøsen turen til jazzinga i fjæra. Hun skal visstnok ha vært fornøyd med hytteendringene og jazzscenen.

Det var to år etter at hytta var kjøpt, at Johnsen arrangerte Jazz i Fjæra for første gang.

– Det tok ikke lang tid før jeg fant ut at  dette stedet ved havet kunne egne seg fint til konsert, sier han.

Unge jazzmusikere

Når jazzarrangementet vekk fra de store jazzscener går av stabelen for tredje gang, står pianist Audun Barsten for det musikalske innslaget. Da Johnsen etablerte Jazz i Fjæra,  tok Barsten på seg ansvaret for å skaffe en trio til jazzarrangementet. I fjor spilte han sammen med moldenseren Emilie Bjørnstad, og i år har han fått med seg fiolinist Håkon Aase, som han går sammen med på Norges musikkhøgskole. De spilte begge på jazzen torsdag, men ikke sammen. Fredag gjorde de imidlertid det, og sammen med dem på scena i starten, var Inga Bordal på trompet og Mikkel Bordal på bass; barn av broren til Johnsen.

Dugnad

Før konserten, serveres det mat. Johnsen har stekt seiburgere og burgerbrød, mens gjester har tatt med seg tilbehør, kaffe og kake. Johnsen skryter særlig av sin søster Toril, og beskriver henne som sentral i cateringen. Rundt omkring sitter publikum med papptallerknker. Noen har funnet en plass ute på brygga, mens en jente har funnet seg til rette på gresset, unna scena.

Det er imidlertid ikke bare maten arrangøren får hjelp med. På besøk har han broren med kone og to unger. Broren er lydansvarlig på Oslo Jazzfestival, og stiller som det på konserten i fjæra.

Jazzmannen

Tidligere på Jazz i Fjæra har det dukket opp omtrent 40. I år er det omtrent like mange som har tatt seg en tur, hvis ikke flere. Blant gjestene, er det familie, venner og naboer.

– Flere av dem som bor i området her syns det er fint at jeg arrangerer dette fordi da blir de bedre kjent med naboene sine, sier Johnsen.

I tillegg til å arrangere årlig Jazz i Fjæra, er Johnsen styreleder og bookingansvarlig for Klubben Jazz. Jazzklubben ønsker å gjennomføre jazz – og jazzrelaterte konserter på et høyt kunstnerisk nivå, og det er gjennom jobben Johnsen kjenner til mange av de unge jazzmusikerne i dag.

– Hva er så spesielt med Jazz i Fjæra?

– Publikum og musikerne kommer tett innpå hverandre. Ellers vet jeg at det finnes mange flotte scener og arenaer rundt omkring, men så vidt jeg vet er det ingen scener som har enn sånn nærhet til havet som denne, sier Johnsen.

På naturstein, med Fannefjorden i ryggen, sitter Sigurd Reinton fra Oslo og kjæresten Cecilie Giskemo fra Molde.

– Jazz i Fjæra er koselig og intimt. Det er anderledes og avslappende, sier Reinton som er arrangør innenfor musikklivet.

Giskemo, som er jazzmusiker, kjenner Johnsen gjennom musikkmiljøet i Oslo. Hun er også fornøyd med jazzarrangementet.

– Det er deilig å trekke jazzen ut av byen. Dette er Jon i et nøtteskall, sier hun om arrangøren og smiler.

Meditasjon

Etter to sanger av Bordal- søsknene, tar Barsten og Aase over. Det er musestille blant publikum, mens de spiller låten «Meditasjon». En gutt kommer bort til mammaen sin med sjokoladekake. Han setter seg stille ned mellom beina hennes, og gir henne en bit av kaka. Mens noen ser på de to musikerne, sitter andre og ser drømmende ut mot fjorden. Etter arrangementet skal noen videre på større og folkerike jazzkonserter i byen. Men mens de to timene nede i fjæra går forbi,  er det kun hytta og jazzscena på Sigerset som gjelder.