– Dette har jeg tenkt på siden jeg startet som biblioteksjef i 2010. Prøveordning med søndagsåpent bibliotek starter i oktober og varer til mars 2017. Deretter skal det evalueres, sier Evy Sisilie Bergum på Molde bibliotek.

Flytter ressurser

Molde bibliotek er det første biblioteket i fylket med tilbud om søndagsåpent bibliotek. Ordningen starter 2. oktober – åpningstida blir mellom klokka 12 og 16.

I forbindelse den nye satsingen, reduseres åpningstidene i sommerferieukene.

– Vi bruker ikke én budsjettkrone på prøveordningen. I stedet har vi flyttet ressurser fra den lyse til den mørke tida av året. Vi har pleid å ha samme åpningstider om sommeren som resten av året, men sånn blir det ikke i år, sier Bergum.

Kortere åpningstider

Normalt har Molde bibliotek åpent fra 10–19 fra mandag til torsdag, 10–16 fredager og 10–15 lørdager. I sommer stenger biblioteket klokka 16 fra mandag til onsdag.

– Har publikum etterspurt søndagsåpent bibliotek?

– Ja, men de krever det ikke, sier Bergum.

– Hvorfor vil dere prøve ut dette?

– De fleste har fri på søndager. Biblioteket er et ikke-kommersielt, gratis kulturtilbud. Badeland og Romsdalsmuseet har åpent på søndager, så hvorfor ikke biblioteket?, sier Bergum.

Fordeler trykket

Molde bibliotek hadde i fjor 109.000 besøkende og 98.000 utlån. Biblioteksjefen forteller at satsingen på en ekstra åpningsdag ikke først og fremst gjøres for å øke besøks- og utlånstall.

– Ved å ha åpent på søndager vil folk i større grad få velge selv når de går. Trykket vil jevne seg mer ut over helga. Det vil være positivt for våre nye innbyggere. Ikke minst gir dette barn og unge, som er vår viktigste målgruppe, større tilgang på biblioteket, sier Bergum.

Søndagsarbeid

Molde bibliotek har åtte fast ansatte, hvorav én er vakant. De to vikarene som allerede jobber på lørdager skal også jobbe søndager. I tillegg skal biblioteket ha to nye vikarer.

– Burde ikke de ansatte få ha fri på søndager?

– Det har blitt laget en god totalavtale med de ansatte. De tre fast ansatte skal bare jobbe tre søndager i perioden. I tillegg får de kortere arbeidstid på sommeren, sier Bergum.

Lang frokost

For å finne åpningstider har Bergum sett til søndagsåpne bibliotek i blant annet Oppegård og Bergen.

– Jeg tror 12–16 blir bra. Da får folk tatt en lang frokost, og de får tid til søndagsmiddagen etterpå, sier Bergum.

Det blir to ansatte i biblioteket på søndagene. Lørdag reduseres bemanningen fra fire til tre.