Hvert år får 100 norske ungdommer tildelt 10.000 stipendkroner hver gjennom et samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping. Hver kommune kan nominere én person eller gruppe i fem ulike kategorier.

Vil bli kunstner

I Molde fikk Selma Linnea Sandvik Feght stipendet for skapende skriving, mens Marthe Grøtta Røther fikk for visuell kunst. Ni stipend blir utdelt i fylket totalt i disse dager.

– Jeg ble skikkelig glad da jeg fikk vite det av Vladana, sier Marthe Grøtta Røther, og skryter av kulturskolelæreren sin.

– Hun er utrolig engasjert, og bryr seg om elevene sine. Og hjelper oss masse også utenom timene, sier Marthe.

– Hva skal du bruke prispengene på?

– Det er ikke helt bestemt. Kanskje blir det en tur til Barcelona, en by som inspirerer meg veldig, sier Marthe, som drømmer om et utvekslingsår i Barcelona.

– Jeg er helt sikker på at jeg skal holde på med kunst på en eller annen måte. Drømmen er å leve av det, sier Marthe, som tilbringer mange timer på kulturskolen hver uke og jobber med flere ulike teknikker, også foto. Dessuten lager hun bilder på bestilling.

– Hvorfor er kunst så viktig for deg?

– Når jeg tegner eller lager noe, går jeg inn i en egen verden. Jeg får en mestringsfølelse. Og det er spennende hva man kan skape med bare en blyant, sier Marthe.

Tekster på to språk

Også Selma uttrykker seg visuelt, og spiller dessuten klarinett, men vant stipend for skapende skriving.

– Jeg skriver små fortellinger, både på norsk og engelsk. Jeg fletter inn et budskap, og er opptatt av barns rettigheter og likestilling, forteller Selma, som er like glad i å skrive som å tegne.

– Drømmen er å gi ut en bok jeg har illustrert selv, forteller Selma, som har vokst opp medbøker rundt seg – moren er bibliotekar.

– Jeg leste den første Harry Potter-boka da jeg var seks. Serien har betydd mye for meg, sier Selma.

– Jeg håper du vil fortsette å skrive. Kanskje blir du den neste J.K. Rowling, sier kunstfaglærer Vladana Nicolic.

Ikke plass til mobbing

Vladana, som opprinnelig er serbisk, forteller at hun husker både Marthe og Selma da de kom på kulturskolen som seks år gamle karusellbarn.

– De er slike elever som bygger faget for meg. Jeg er heldig som har så mange dyktige elever. Det er de om holder meg her. Dette er ikke min jobb, det er mitt liv, sier Vladana, og forteller om Marthes James Dean-tegning som hang i vinduet.

– En mann kom inn og spurte hvem som hadde tegnet den. En 12 år gammel elev, svarte jeg. Han trodde meg nesten ikke, sier Vladana, og legger til at det ikke er plass til mobbing i kunstfagrommet.

– Her får alle være akkurat slik de er, og vi har det sosialt og kjekt i lag, sier Vladana.

Det har vært en økning i antall søkere til kunstfag. For skoleåret 2015/16 har 73 søkt om plass.

Tirsdag kl. 18.00 åpner utstillingen «Papertowns» i kulturskolens aula. Den står til 4. juni.