- Snittøkningen de fire første månedene på landets kinoer var 10 prosent, Molde Kino AS hadde en økning på 11,8 prosent. De fire første månedene i år er den beste åpningen på 10 år i Molde, sier kinosjef Geir Hammerø.

Tre norske blant topp fem

Kinosjefen synes det er gledelig at tre av topp fem-filmene er norske. Han har også forventninger til resten av året, med en rekke storfilmer på vei. Blant de som kommer allerede i juni er Alice Through The Looking Glass, Warcraft og Et helt halvt år. Deretter venter blant andre Istid, Jason Bourne, Oppdrag Dory og Kongens nei.

Her er topp fem-lista i Molde jan-april 2016:

Deadpool                                                           2391

Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa        2152 ( 4025 totalt)

Birkebeinerne                                                  2115

The Revenant                                                  2093

Mannen fra Snåsa                                          1808

Kinoen står sterkt

NTB melder at det de fire først månedene i 2016 er solgt 4,2 millioner kinobilletter i Norge, noe som gjør det til det beste kinoåret her til lands på ti år.

– Filminteressen i Norge, og dette vet vi, er sterkere enn i veldig mange andre nordiske og europeiske land, sier administrerende direktør Ivar Halstedt i SF Kino.

Han får støtte fra filmkritiker i Morgenbladet, Ulrik Eriksen, som har en egen bloggpost om billettsalg i norske kinoer.

– Kinoen tilbyr en sone som det er mindre av i vår tid. Oppmerksomheten blir rettet mot et kulturprodukt, og man må skru av mobiltelefonen. Man sitter i mørket og stirrer på en skjerm, i en tid der vi får mye input overalt. Derfor kan nok en slik ramme bli mer og mer attraktivt, synser han.

Omsetningsrekord

Kinotrenden i Norge speiler resten av verden. I fjor var det på verdensbasis omsetningsrekord i kinobilletter.

– Kino står veldig sterkt, og oppskriften Hollywood har brukt for å møte utviklingen har vært ganske riktig, mener Eriksen.

14 filmer har så langt i år vært besøkt av over 100.000. "Deadpool" troner øverst med 311.544 besøkende, etterfulgt av den norske historiske dramafilmen "Birkebeinerne" med 266.901 besøkende. På de to neste plassene er "The Revenant" og "Alvin og gjengen: I farta", med henholdsvis 236.084 og 222.809 besøkende.