– I år er det 15. gang vi har Grand Prix-fest og tre år siden vi flyttet det til Storyville og laget et offentlig arrangement, sier Torunn Haldorsen i Molde på Skeiva.

I fjor ble festen flyttet til Kafé Kurt. Og hele 80 mer eller mindre utkledde mennesker av alle legninger kom for å feire. Stemningen var, ifølge arrangøren, elektrisk.

– Hva er det egentlig med Melodi Grand Prix ...?

– Det er kjærlighet! Vennskap. Det handler om å forene nasjoner, sier Haldorsen.

– Fra å være privat til å bli flyttet ut i byrommet, sier også noe om åpenhet og aksept. Molde er jo homobyen, den mest inkluderende i fylket, sier Kim Thoresen-Vestre.

– Det er delte meninger om musikken?

– Grand Prix-fest er et eget begrep. Det viktigste er ikke det som skjer på skjermen, men stemningen og settingen, sier Thoresen-Vestre, som ifølge Haldorsen er den råeste på interesse, kunnskap og engasjement.

Lukket lag åpent for alle

Én uke før det braker løs for årets Eurovision Song Contest i Stockholm – der Agnete representerer Norge med låta Icebreaker – har Molde på Skeiva allerede fått 79 påmeldte.

– Vi har et tak på 110, så vi oppfordrer alle som vil være med på å melde seg på på Facebook, sier Haldorsen, og legger til at det i år også er mulig å forhåndsbestille tapasservering.

– I fjor ble folk så sultne at de måtte gå ut og kjøpe pizza, ler hun.

Quiz, sending, kåringer og dansegolv. Grand Prix-moroa åpner kl. 20.00. Deretter setter Haldorsen i gang sin legendariske Grand Prix-quiz.

– Fra tre storskjermer vil godbiter fra tidligere år rulle og gå fram til sendinga starter. Det blir stemmeskjema, og kåring av quizvinner, årets Grand Prix-er – som går på totalen av antrekk, entusiasme og engasjement – og kveldens mest fargerike, sjølsagt med diplom og pokal, sier Haldorsen.

– Hva tror dere om Norges vinnersjanser i år?

– Det er den tredje mest streamete låten. Så spørs det om helsa til Agnete holder, sier Haldorsen.

– Hun er jo dreven. Har mye erfaring fra ulike tv-konsept, og er vant til å takle press, mener Thoresen-Vestre, og legger til at folk ikke trenger gå heim sjøl om sendinga er over. Etterpå ryddes golvet til dansefest.

Det samiske flagget lov

Thoresen-Vestre forteller at det gjelder strenge regler for flaggbruk under finalen; og at bare medlemslandenes flagg, regnbueflagget og EU-flagget er lov.

– Fredag kom nyheten om at det samiske flagget likevel vil bli godtatt blant publikum som vil heie på Agnete. Så vi oppfordrer til å ta med flagg, også det samiske, sier Thoresen-Vestre, og legger til:

– Og uansett hvor langt i din egen prosess du har kommet: Det er ingen som blir «outet» om seksuell legning på denne festen, sier Thoresen-Vestre.

– I fjor var vi rundt 60 prosent skeive og 40 prosent hetero. Her er vi alle venner, sier Haldorsen.

Kim Thoresen-Vestre og Torunn Haldorsen planlegger fest sammen kokk Zbidi Mohamed hos Kafé Kurt. Foto: Vera Henriksen