Hva skjedde egentlig innenfor murene til byens gamle fengsel? Hvordan var det å være innsatt i Molde Distriktsfængsel på slutten av 1800-tallet? Og er det sant at unge Bjørnstjerne Bjørnson måtte se på halshuggingen av en mann fra Nesset? Svarene kom i tirsdagens forestilling fra Molde kulturskoles ungdomsteater. De 17 ungdommene i teatergruppa hadde tatt for seg fengselets historie fra 1865 til 1904. Sammen med sin instruktør Karin Skjetne presenterte de en forestilling sydd sammen av mange sterke historier.

Historier fra Romsdal

Kjelleren på Gjestestova, som for anledning var omgjort til fengselskorridor ble også tatt i bruk i det originale teaterprosjektet. Det gamle fengselet som har stått tomt i mange år blir sammen med nybygget framtidens base for ungdomsteatret og kulturskolens elever og ansatte. Innflyttingen skjer til høsten. Nettopp det var en viktig grunn for at Karin Skjetne og skuespillerne ønsket å lage forestilling om fengselets historie.

- Det var en av elevene som hadde vært på vandring i trange skumle ganger under London by som kom med ideen. Dermed tok vi i bruk kjellergangene på Gjestestova i tillegg til sjølve aulaen. Det passer å gjøre en slik forestilling som en link fra dagens gamle lokaler over til den nye kulturskolen. Gjennom biblioteket kom vi i kontakt med Knut Even Isaksen som jobbet med fengselshistorien da han studerte jus. Han har vært en viktig samarbeidspartner for oss. Også for meg har det vært motiverende å jobbe med ekte materiale som dette, forteller Skjetne etter at de tre forestillingene på tirsdag var vel gjennomført.

Den siste halshugde

Første del av forestillingen var et møte med ulike byfogder som var satt til å dømme fanger over en periode på førti år. Deretter fikk en fullsatt aula ta del i dramatikken da ni år gamle Bjørnstjerne Bjørnson måtte oppleve halshuggingen av en mann fra Nesset som hadde gjort tjenestejenta gravid, og som senere også ble mistenkt for å ha tatt livet av henne. Peder Nikolai Romuld hadde rollen som den halshugde Per Hagbø.

Gutt i teatergruppa

- Jeg kunne litt om den historien fra før av. Vi har lært om den på skolen. Nå er det to år siden jeg ble med i teatergruppa. Det har vært gøy å være med på dette. Vi har jobbet ganske lenge med forestillingen. Bra å endelig kommet så langt. I tillegg til at jeg har lært å bruke stemmen og det å stå på scena, har jeg også lært mye om fengselets historie og om Bjørnson. Jeg er litt usikker om jeg skal slutte eller være med videre, forteller åttendeklassingen fra Bekkevoll ungdomsskole som også er engasjert med fotball og innebandy på fritiden.