På dagen tre måneder før det braker løst med Moldejazz 2016, kunne festivalsjef Hans-Olav Solli presentere de siste navna til årets festival.

Mandagens pressekonferanse begynte med at festivalsjefen meldte at Red Hot er tilbake i Alexandraparken. Det er for tiende året!

Red Hot spiller i Alexandraparken mandag og tirsdag i festivaluka - klokka 23.00.

- Deres konserter har vært en gigasuksess fra A til Å, og det er naturlig å ønske dem tilbake, sier Solli.

Oppvarmere er Tito Lausteen Quartet.

Tokle og Charles Bradley

Onsdag og torsdag klokka 21 kommer Kristoffer Tokle til Alexandraparken.

- Han tar det et steg videre fra Storyville i fjor, blant andre med Tricia Boutté.

Klokka 23 onsdag og torsdag er det tid for Charles Bradley.

- Hans musikk er influert av James Brown. Han livnærte seg som imitator og levde som hjemløs. Han var 60 år gammel da han ble oppdaget, og har tidligere være på Øyafestivalen, forteller festivalsjefen.

Artist in Residence til parken

- For første gang spiller årets Artist in Residence i parken. Ola Kvernberg kommer med bandet Gammalgrass fredag kveld kl 21.00, sier Solli.

Lørdag i parken kl 21.00: Amerikaneren Luke Elliott.

- Det er tidlig i karrieren hans, men han har allerede blitt norgesvenn. Tom Waits, som mange ønsker seg, får vi aldri, for han turnerer ikke mer. Men Elliott blir sammenliknet med ham. Og med Bob Dylan og Nick Cave, sier Solli.

The Budos Band

Fredag og lørdag klokka 23 spiller The Budos Band for parkpublikummet.

- Et av verdens kuleste band, etter min mening. Et nimannsband med suggererende sound, blås og masse perk. Vi har forsøkt å få de hit flere ganger, og de har til og med stått på plakaten, men måtte dessverre avlyse, sier Solli.

Én tradjazzkveld på museet

I år blir det bare én trasjazzkveld på museet. Det blir onsdag 20. juli i Gildehallen. Der blir det plass til 120 publikummere.

Det er nok et prosjekt med Kvernberg, hans sjuende oppdrag på festivalen. Med Nilssen-Love, Håker Flaten og Maneri.

- Et fri-prosjekt. Aldri spilt med det kompet, så blir en skikkelig utfordring, sier Petter Pettersson i programkomiteen.

Siste klubbnatt

Onsdag 20. juli kl. 24 er det klart for Hedvig Mollestad Trio med Mats Gustafsson.

- Og med det er moldejazzprogrammet komplett, avslutter festivalsjefen.

--------------

Disse er nye i dag:

Charles Bradley, Hedvig Mollestad Trio feat Mats Gustafsson, Mette Henriette, The Budos Band, Kvernberg/Nilssen-Love/ Håker Flaten/Maneri, Luke Elliot, Red Hot, Gammalgrass, Tokle, Mella & Friends og Tito Lausteen Quartet klare for Moldejazz.

Slik beskriver Moldejazz selv artistene:

Charles Bradley: Charles Bradley er en soulmann av den gamle skolen, med karakteristisk hes, kraftfull stemme og en brennende innlevelse. Som ung opplevde han James Brown på Apollo Theater i New York, en opplevelse som inspirerte ham å etterligne sin nye helt. Med årene har Bradley utviklet en egen stil. I mange år var Bradley stadig på flyttefot og livnærte seg av småjobber og sporadiske konserter før han ble oppdaget av Daptones Records. Han debuterte med No time For Dreaming (2011) og fulgte opp med Victim of Love (2013) og Changes (2016). Alle godt mottatt, ikke minst av et yngre publikum som har trykket soul-renessansen til sitt bryst. Bradley er en forrykende liveartist og Moldejazz sine mange soulelskende fans vil garantert bli fornøyd når Charles Bradley inntar Alexandraparken. For de som husker James Browns legendariske konsert på Idrettens Hus i 1986, så er dette det nærmeste man noen gang vil komme.

Hedvig Mollestad Trio feat Mats Gustafsson: Hedvig Mollestad Trio har siden albumdebuten Shoot! i 2011 etablert seg som en internasjonalt bejublet powertrio som viderefører arven etter berømte gitar, bass og trommekonstellasjoner, men likevel røsker tak i og frisker opp formatet. De fletter rockens tyngde med jazzens fleksibilitet. Etter debuten har trioen gitt ut ytterligere to album, All Of Them Witches (2013) og Enfant Terrible (2014). I 2016 kommer de med hele to utgivelser, et dobbelt live-album som oppsummerer karrieren til nå, og et nytt studioalbum som staker ut ny kurs. Som en ekstra godbit blir konserten et eksklusivt møte mellom trioen og Mats Gustafsson, en musiker som er kjent for den kraften og energien han bringer til musikken, noe de som opplevde ham som AIR under Moldejazz 2015 kan bekrefte. I samspill med Hedvig Mollestad Trio kan dette bli ett av de heftigste musikkmøtene i 2016.

Hedvig Mollestad Thomassen – gitar, Ellen Brekken – bass, Ivar Loe Bjørnstad – trommer og Mats Gustafsson – saksofon.

Mette Henriette: Det vakte internasjonal oppsikt da ganske ukjente Mette Henriette kom med dobbeltalbum på det verdensledende platemerket ECM, labelen som gir ut blant annet Keith Jarrett og Jan Garbarek. 25-åringen fra Trondheim hadde til da vært en «snakkis» i det interne jazzmiljøet. Nærmest over natta fikk saksofonisten med samiske røtter stor internasjonal oppmerksomhet, etter at debutalbumet høstet strålende kritikker i både hjemlig og utenlandsk presse. På Moldejazz stiller hun med en besetning som tar utgangspunkt i albumet.

Kvernberg / Nilssen-Love / Håker Flaten / Maneri: Mat Maneri er oppvokst i Brooklyn og har i mer enn 20 år vært en toneangivende fiolinist og bratsjist i den delen av det amerikanske jazzmiljøet som utfordrer grenser. Instrumentkollega Ola Kvernberg vokste opp i Fræna utenfor Molde og deler amerikanerens fascinasjon for å utfordre grenser, også sine egne. Han møtte og hørte Maneri live i Chicago for sju år siden, og opplevde at Maneri mht estetikk og form tok musikken for instrumentet inn i en ny verden. Kvernberg utfordrer seg sjøl ytterligere ved å koble på et bass/ tromme-team han ikke har spilt med i gruppe tidligere, men alltid hatt stor sans for. Musikken blir i utgangspunktet åpen – «vi stiller med clean sheets», sier Kvernberg, «kanskje tar vi med oss ei lita skisse, men her blir det mye improvisasjon».

Ola Kvernberg - fiolin/bratsj m m, Mat Maneri – fiolin / bratsj, Ingebrigt Håker Flaten – bass og Paal Nilssen-Love – trommer.

The Budos Band: Ni-mann sterke The Budos Band blander heftig afro-beat, inspirert av blant andre Fela Kuti, med tung funk, soul-jazz, r&b og psykedelisk rock til fascinerende, medrivende og musikk. Massive blåsere og flerrende gitarlinjer over et drivende komp appellerer både til de danseglade og det øvrige feststemte publikum. The Budos band har gitt ut fire album og en EP på Daptone Records, hvorav det hittil siste, Burnt Offering, kom i 2014 til svært gode anmeldelser på toneangivende nettsteder som Pitchfork og The Quietus. Sistnevnte beskriver utgivelsen som «den perfekte alkymi av de involverte grunnelementene – dette er ikke fusion, men praktisk talt en helt ny sjanger i seg selv».

Luke Elliot: Luke Elliot blir ofte sammenlignet med Tom Waits, en drømmeartist for mange Moldejazzfans. Vel vitende om at Waits ikke turnerer mer så er ikke noe mer naturlig enn å innhente denne fremadstormende amerikaneren som mange nordmenn har trykket til sitt bryst allerede, og som absolutt står på egne musikalske bein. Ingen som opplever Luke Elliot på scenen går uberørt ut av lokalet etterpå. Med strålende anmeldelser for debutplaten «Dressed For The Occasion» ; bl a 6 i Dagbladet og 5 i Dagsavisen, tv-opptredener på Lindmo og God Morgen Norge, så er det en glede å kunne presentere Luke Elliot på Moldejazz.

Red Hot: Molde Videregående Skole var ynglestedet til det som senere ble den fullvoksne R&B/rockabilly/funk-skapningen Red Hot. At dette bandet svinger live vet alle som har vært innom Moldejazz i løpet av de seineste åra. Med tre konserter tok Red Hot Moldejazz med storm i 2008, og siden da har det vært ingen vei tilbake! Live-opptaket ble til det Vidar Busk-produserte Hotter Than Georgia Asphalt og førte til omfattende turnévirksomhet. Moldejazz blir ikke det samme uten Red Hot, og vi gleder oss til en ny dose funky, Romsdals-signert blues i Alexandraparken.

Gammalgrass: Det hører til sjeldenhetene at Artist In Residence innlemmer spillestedet Alexandraparken i sin konsertrekke. Når Ola Kvernberg gjør dette så sier det litt om bredden i hans kunstneriske virke. Han går på scenen sammen med Stian Carstensen og Ole Morten Vågan under navnet Gammalgrass. Med dette bandet utforsker de sammenhengen mellom gammaldans og bluegrass, norsk og amerikansk tradisjonsmusikk som ifølge bandet har mye til felles. Dog er det ting som skiller, og bandet er særlig opptatt av å finne ut hvorfor det er så lite improvisasjon i Gammaldans. Dette gjør de via innfallsmetoden, også verbalt, noe som gjør Gammalgrass-konserter til en svært morsom opplevelse.

Mella & Friends: I 2015 ble Gildehallen gjenåpnet som «Old Persperation Hall» og det med stor suksess. I år som i fjor blir det Jan Inge «Mella» Melsæter og hans venner som står for musikken. I tillegg til Mellas faste partnere i Osloregionen, Ivar Andresen og Johan Bergli, vil orkesteret i år inkludere hans venner fra tida med Arthur Bleiken og hans jass-beskjed.

Tokle: Kristoffer Tokle vant Sparebank1s Jazztalentpris under Moldejazz 2014. Konserten han kvitterte med i 2015 var som en gatefest fra New Orleans og nå blir det mulig å høre dem igjen. Bandet, som blant annet teller Kåre Nymark, Tricia Boutté og Lars Frank, byr på musikk med sterke New Orleans-referanser som The Meters, Dr. John og Allen Toussaint. Det blir svett, suggererende, henrivende og levende. Bandet har selv uttrykt ønske om at publikum skal riste seg løs og omfavne galskapen som kan oppstå.

Tito Lausteen Quartet: Det er en tradisjon at fjorårets Union Blues Cup-vinner på Notodden Blues Festival hentes til Moldejazz.

Tito Lausteen Quartet spiller fengende moderne blues, tidvis iblandet drivende boogie woogie. Bandet spiller egenkomponerte melodiøse låter med inspirasjon fra flere sjangere og artister som strekker seg fra Allmann Brothers Band, Grateful Dead og Eric Clapton med flere. Bandet lover fengende riff, gode melodier når de går på scenen som første band mandag og tirsdag i Alexandraparken.

Moldejazz har tidligere lansert: Pat Metheny & Ron Carter, Branford Marsalis with Kurt Elling, Ane Brun, Joss Stone, Esperanza Spalding, Chick Corea, Lizz Wright, Jaga Jazzist, Wadada Leo Smith, Trondheim Jazzorkester & Skrap, In the Country med Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, Karpe Diem, Lemaitre, Lars Vaular, Skruk & Vårsøg med Sondre Bratland, Kaja Draksler & Susans Santos Silva, Cory Henry, Marilyn Mazur’s Shamania, Eyolf Dale’s Wolf Valley, Anna Högberg Attack, Gard Nilssen’s  Acustic Unity, Lalaland feat Django Bates, Building Instrument, Ivan Ave, Mutual Intentions, Driving Miles og Ola Kvernberg som Artist In Residence med prosjektene «Mechanical Fair», «Steamdome», «Porkotta» og «Kirsti, Ola og Erik».