– Det er det største kunstverket jeg noensinne har laget. Hver vegg er 1,5 meter høy og 3,37 meter bred. Og det er 30 av dem. Så trolig er veggen enda lenger enn 100 meter, sier Christine Istad, kunstneren fra Molde som de siste åra har hatt atelier både i Sandvika og på Fornebu.

Gamle og nye bilder

Inspirasjonen til kunsten har Istad hentet lokalt, fra de mange lagene med historier som finnes på Fornebu – fra den tiden da området var en flyplass og fram til i dag.

– Det er fargesterke, abstrakte foto, med vertikale linjer. Jeg har brukt både gamle og nye bilder, forteller Istad, og legger til at deler av kunstverket er lyssatt, og fremstår som små lysende vinduer der man kan se gjenstander og spor fra området – mens andre deler av kunstverket er laget i speilfolie.

– Kunstverket peker både bakover og framover i tid og viser plantegninger av flyplassen fra 1940 og 1989 sammen med arkitekttegninger av boligblokkene som skal bygges her, sier Istad.

Kunst på byggegjerdet

Denne uka ble kunstverket, med tittelen «Fornebu - avtrykk av tid», montert på byggegjerdene rundt byggeplassen til OBOS-prosjektet Hundsund, der det skal bli 152 nye leiligheter.

Det er OBOS Fornebulandet som står bak kunstprosjektet, med kulturbyrået Mesén som kurator og produsent.

– Vi ønsket å jobbe med en billedkunstner med stor integritet og lang erfaring med å jobbe stedsrelatert, samt evnen til å sette utstillingen/verkene i en interessant og lokal kontekst, i dialog med publikum, forteller Vibeke Christensen i Mesén om valget av kunstner.

Åpnes fredag

Istad forteller at kunstverket skal fungere både for forbipasserende, som barn på veg til skolen, og på lang avstand fra bilvegen.

– Det er også laget for at det skal vare, sier Istad.

– Hva skjer når byggearbeidet er ferdig?

– Det blir det jo et spørsmål om. Det vil skje i 2017. I utgangspunktet vil jeg ikke at det skal flyttes andre steder enn Fornebu, sier Istad.

– Hvordan har det vært å jobbe med prosjektet?

– Utrolig morsomt! Det er et veldig riktig prosjekt for meg, med den tilknytningen jeg har til området. Og foto fungerer bra, sier Istad, som har fått mye oppmerksomhet for kunstprosjektet «The Traveling Sun» som hun har gjort sammen med kollega Lisa Pacini.

– Sola befinner seg nå på the Nordic House i Reykjavik på Island. Her blir den fram til april. Så vet jeg ikke helt hva som skjer videre. Men sola er til salgs. Kanskje noen i Molde har lyst på den?

HVA: Åpning av Christine Istads nye kunstverk Avtrykk av tid

TID OG STED: Fredag 15. januar kl. 13.00, utendørs i krysset Lillerutsvei / Snarøyveien

Istads kunstprosjekt The Travelling Sun, som hun har laget sammen med Lisa Pacini, har nå kommet til Nordic House på Island. Hvor den havner seinere er fortsatt uavklart. Foto: Christine Istad