Mandag morgen var det høytidelig utdeling av blomster og prispenger på 5.000 kroner fra foreninga Leser søker bok ved rådgiverne Eva Rekve og Ingebjørg Lundevall.

- I år var det veldig lett. Vinneren måtte selvsagt bli Molde. Det er mange gode grunner til det. Men den viktigste er det personlige engasjementet personalet viser i arbeidet, sier Eva Rekve, som er mektig imponert over at Molde bibliotek har rekruttert 33 leseombud siden de startet opp ordningen i 2011.

- Vi har 320 bibliotek med i vår ordning. Jeg har aldri hørt om maken til rekruttering, sier Rekve.

Lettleste bøker

Et bok til alle-bibliotek skal ha egen samling av lettleste og tilrettelagte bøker, som Molde bibliotek har i tredje etasje. Biblioteket skal også organisere leseombudsordning for sin kommune.

- Når vi regner 33 frivillige, tar vi vi også med de som er engasjert i språkkafeen. Tilbakemeldingene vi får, er at de synes det er et verdifullt og meningsfullt å holde på med. Den demokratiske ideen står sterkt i dette, sier Bok til alle-kontakten Gro Sandvik Feght hos Molde bibliotek. Hun har hatt det praktiske ansvaret for ordningen.

- Vi er stolte av prisen. Dette viser at det nytter å være optimistisk, og at alt ikke handler om penger, sier biblioteksjef Evy Sisilie Bergum, som tirsdag leverte tilbake Brage-statuetten biblioteket har hatt til låns som Årets bibliotek.

- Hvordan er det å nå få en ny pris?

- Det er stas, samtidig som det skjerper oss, sier Bergum.

Trenger flere

Tre frivillige, Hilde Gjessing fra fylkesbiblioteket og kultursjef i Molde kommune, Hilde Johansen, var også tilstede under tildelingen.

- Det er veldig givende å være leseombud. Da jeg ble spurt, visste jeg ikke helt hva det innebærer. Nå leser jeg for beboere på Skåla omsorgssenter, forteller Alvhild Sølsnes, mens Dagny Waagbø ser språkkafeen som en meningsfull fortsettelse av lærerjobben hun engang hadde.

Og selv om biblioteket har vært dyktige på rekruttering:

- Vi har alltid plass til flere leseombud, sier biblioteksjef Bergum som nå kan henge opp et nytt diplom ved siden av Årets bibliotek-kunstverket bak skranken i første etasje.