Faktisk var teaterkonserten «27 - The Club» ved Brageteatret i Drammen i oktober første gang de to tv-talentkonkurransevinnerne møttes overhodet.

– Jeg føler jo at jeg har kjent ham alltid. Man blir utrolig fort og godt kjent gjennom et så intensivt prosjekt som The Club, forteller Jenny.

– Da vi skulle stå på samme scene, var det litt sånn: Endelig! Jeg hadde hørt masse bra om Jenny gjennom en felles bekjent. Og vi fant fort ut at vi har en veldig god musikalsk kjemi, forteller Knut Marius.

Et ungt Idol

Siden har de to sunget sammen i NRK-programmet Beat for Beat. Og nå venter altså juleturné i hjemfylket. Dessuten skal Jenny bidra på Red Hots juleshow i Molde og Bjørnsonhuset 3. juledag.

– Hvilke felles musikalske referanser har dere?

– Vi krysser over hverandre noen steder. Men du får aldri høre meg synge klassisk, ler Jenny, som har særlig sans for det tøffe og rocka.

– Så rollen som Kurt Cobain passet deg godt?

– Ja! Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det falt meg skremmende naturlig, faktisk. Jeg sliter ennå med å finne tilbake til min kvinnelige positur, og slutte å sitte bredbeint, for eksempel, ler Jenny.

Hun har sine røtter på Sunnmøre, nærmere bestemt i Stordal. I 2011 vant hun Idol som 17-åring. Med seieren fulgte en platekontrakt, men fire år seinere har det fortsatt ikke blitt noe album, selv om hun har gitt ut flere singler.  I mediene har Jenny fortalt om en vanskelig tid karrieremessig etter Idol.

– Hvordan tenker du tilbake på Idol nå? Var det en fordel for deg å vinne?

– Jevnt over var det en stor fordel. Men jeg var ung. Det ble en overgang jeg ikke var forberedt på. Jeg var ikke sikker på at det var musikk jeg skulle drive med, sier Jenny.

– Burde premien vært noe annet enn å presse unge mennsker inn i et plateprosjekt?

– Som ung er det i hvert vanskelig å utnytte berømmelsen.

Jeg bodde ennå på rommet hos mamma og pappa. For min del ble alternativet å dra platekontrakten utover flere år.

Lærerik The Voice

For Knut Marius, som flyttet til Oslo i 2012 og nærmest levde fra hånd til munn som frilanssanger, kom seieren i The Voice i 2013 som bestilt.

– På rekordtid fikk jeg et stort kontaktnettverk. For meg var seieren vanvittig positiv.

– Det ble ikke plate på deg heller?

– Universal hadde sine ideer, og jeg mine. Det endte med en EP. Jeg koste meg veldig med det. Og jeg lærte så mye på det halvåret. Om hvem jeg er, og vil være, sier Knut Marius, og legger til:

– Å stå på tv og synge coverlåter og drive som artist er for øvrig to helt ulike verdener, sier han.

– Det er mange trappetrinn du skal gå for å få oversikt over hvordan alt fungerer i denne bransjen, supplerer Jenny.

Tilbake til bygda

De to har mer til felles enn tv-konkurransene; de er begge fra små bygder i Møre og Romsdal. Og det er dit de vil tilbake på sin første mini-julekonsertturné over fire desemberdager.

– Hvorfor julekonserter?

– Jeg har drømt om å lage julekonsert i flere år. Jeg elsker å synge i kirker, og liker hele ideen. Men så er det jo samtidig en hektisk periode. Nå passet det, nå har jeg lokal tilknytning på konseptet og ei jeg trives godt musikalsk i lag med, sier Knut Marius, og legger til:

– Det er så mange kirker i lokalmiljøet vårt. Nå har vi lyst til å komme hjem, og gi litt tilbake. Prøve ut og se, sier Knut Marius.

– Hva står på repertoaret når dere to forener sangkrefter?

– Konserten er tredelt. Vi gjør en del hver, og en sammen, forteller Knut Marius.

– Jeg har valgt ut en god blanding. Sanger jeg føler meg hjemme i. Mine favoritter av såre, vakre ballader. Noen direkte julesanger, men også andre der jeg synes budskapet passer. Det blir alt fra Santa Baby til Himmel på jord, sier Jenny, mens Knut Marius forteller at han har både Silent Night og – selvsagt – O helga natt på menyen.

– Og til å akkompagnere dere...?

–... har vi André Gussiås band, sier Knut Marius fornøyd.

– Å holde julekonserter; er det å sko seg på folks jakt på julestemning?

– Hvis du ser på turnélista vår, kan ingen anklage oss for å tenke kommersielt. Som sagt, dette har jeg hatt lyst til siden jeg var liten, ler Knut Marius.

– Julekonsertene har fått navnet Du store mi ti!

– Det uttrykket har jeg sagt og hørt hele livet. Jeg håper jo at folk skal gå høytidsstemt ut og kirka, se på hverandre og si: Du store mi ti!, forklarer Knut Marius.

Fluffy hår

Og etter turnéen blir det mer samarbeid med juleshow i Bjørnsonhuset; i Red Hots etterhvert så tradisjonsrike  julekonsertkonsept, som i år går av stabelen søndag 27. desember. Billettsalget starter samtidig som den første luka i adventskalenderen åpnes.

Og i forkant slipper Red Hot singelen «So damn sophisticated» den 6. desember, og plata de har jobbet så lenge med er ventet på nyåret.

– Hva har du hørt om Red Hots juleshow, Jenny?

– Jeg har spurt ham ut, og fått vite litt. Det høres ut som det er veldig god stemning. Og en heftig tradisjon, sier Jenny, som har hørt Red Hot spille i Molde tidligere.

– Jeg var av alle ting på korpsstemne i byen. Jeg var kanskje 12 år og så Knut Marius med fluffy hår synge med Red Hot. Jeg husker den konserten veldig godt, det gjorde tydeligvis stort inntrykk. Og det er mange år siden. Så det er klart jeg gleder meg til det, forteller Jenny.

Julemennesker

Jenny liker jul, men er ikke julegal, og har Plutti Plutti Plott som sitt fremste juleminne. Knut Marius ser på jula som tida da han er hjemme i Tomrefjord med familie og venner, og kjenner på trygghet og godhet.

– Har den spente situasjonen i verden og terrorangrepet mot en konsert i Paris preget dere?

– Kjæresten min bor i Paris, og han driver med musikk selv. Så det er klart at det plutselig kommer veldig nært. Det er sorg i byen, samtidig som man forsøker å leve livet videre, sier Jenny, som reiser til Paris denne helga.

– Er du redd for å dra?

– Nei, ikke i det hele tatt, sier hun, og legger til:

– Faktisk kjenner jeg at jeg gleder meg ekstra mye til jul i år. Fordi våre kjære blir ekstra viktige i slike situasjoner. Og fordi vi kan ha fokus på viktigere ting.

– For meg handler jul først og fremst om å samle folk, sier Knut Marius og legger til:

– Det er derfor vi trenger jula. For å komme sammen.