Fredag 4. desember blir Ormen-kunstverket på Vevang feiret på Kunstnernes Hus i Oslo.

Da lanseres en bok om det omstridte kunsten ved Atlanterhavsvegen.

Kunstskribenter fra inn- og utland har skrevet tekstene til boka, deriblant Dario Gamboni, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Genève. Forfatteren og dikteren Øyvind Rimbereid har skrevet diktet Ormen Lange (997–1997). Boka lanseres internasjonalt.

Statens vegvesen åpner kunstverket Columna Transatlantica til våren.

Den norske kunstneren Jan Freuchens nye verk kombinerer antikkens former og materialer med samtidens industrielle produksjonsmetoder.

I ien pressemelding om boklanseringen beskrives kunstverket som "en slangende, brukket søyle i hvit marmor, som bukter seg fra et lite tjern, over det værbitte knattfjellet og ut mot havet. Installasjonen er tenkt som en problematisering av det lokale og det nasjonale, og fremstår i så måte som en oppbrutt arm mot havet og kontinentene bortenfor. "

Jan Freuchen (f. 1979) er en norsk billedkunstner med en rekke ulike tilnærminger til kunstfeltet. Gjennom skulpturer, collager, romlige konstruksjoner, publikasjoner og kuratoriske prosjekter undersøker han samtidens ‘demokratiske kaos’, hvor tradisjonelle kategorier løses opp og settes sammen i nye og ofte humoristiske konstellasjoner.

- Jeg synes det var en letthet og en komikk i disse formene, som sto i kontrast til kattepinen forbundet med å skulle dekorere det ‘perfekte’ landskapet, sier Freuchen om verket på Vevang.

Statens vegvesens turistvegsatsing er 18 utvalgte strekninger fra Varanger i nord til Jæren i sør, gjennom det vakreste og mest dramatiske av norsk natur. Norske arkitekter er invitert til å utforme rasteplasser og utkikkspunkter langs vegene. I tillegg til arkitektur er kunst en viktig del av turistvegeattraksjonen, og til hvert realiserte kunstverk publiseres en eksklusiv bok om kunstneren, verket og historien om hvordan kunstverket ble til.