Et enstemmig utdanningsutvalg sier ja til at det skal startes utdanningstilbud i bygg og anlegg og teknisk industriell produksjon ved Fræna videregående skole fra høsten av.

Ja til helselinje i Fræna

I mars vedtok utdanningsutvalget i Møre og Romsdal at det ikke blir startet linja ved Fræna videregående skole i bygg- og anleggsteknikk og teknisk industriell produksjon. Årsaken var at det da var for få søkere.

Nå har politikerne i utdanningsutvalget snudd. På møtet på Sunndalsøra torsdag endte det med at begge linjene startes opp fra kommende skoleår.

– Utrolig viktig

– Det er utrolig viktig for elevene og for skolen i Fræna at linjene i bygg- og anleggsteknikk og teknisk industriell produksjon (TIP) kommer i gang, og ikke legges ned. Vi må heve de praktiske fagene, sier Gerda Tolaas (Sp) til Romsdals Budstikke.

Hun var blant forslagsstillerne som ville åpne for at åtte linjer ved ulike videregående skoler som tidligere var vedtatt nedlagt, likevel skulle startes i høst. De øvrige politikerne som sto bak forslaget om å opprette linjene var Steinar Reiten (KrF), Mette Belden (Uavhengig), Nils Fløystad (Uavhengig), Pål Grødahl (V) og Jan Steinar Engeli Johansen (Frp).

Nok søkere

Da utdanningsutvalget diskuterte skjebnen til studietilbudene ved Fræna videregående skole, ble det raskt klart at det var enighet i alle politiske leirer om å tilby disse linjene ved Fræna videregående skole.

– Den eneste skolen vi har fått ny informasjon om, er Fræna videregående skole. Der får vi opplyst at det er nok søkere til å starte studietilbudet i bygg- og anleggsteknikk og TIP. Jeg støtter å starte tilbudene ved Fræna vg skole, sa Torgeir Dahl (H).

Også Sidsel Rykhus (Ap) signaliserte tidlig støtte til Fræna videregående skole. Det samme gjorde utvalgets leder, Bjarne Elde (Ap). Elde viste til den store oppmerksomheten vedtaket om å legge ned linjene i Fræna hadde fått.

– Da flertallet i utdanningsutvalget i mars åpnet for å starte et tilbud i Ålesund, ga vi næring til prinsippet om likhet, sa Bjarne Elde.

– Alt eller ingen ting

Debatten i utdanningsutvalget fikk temperatur da Steinar Reiten på vegne av et flertall på seks av de 11 politikerne i utvalget om å si ja til åtte studietilbud ved fem videregående skoler.

– Vi foreslår dette ut fra prinsippet om lik behandling av tilbud som har vært vurdert til å ha for få søkere til å komme i gang. Ender vi med et vedtak som gjelder bare ei eller to linjer, havner vi i samme situasjon der vi får reaksjoner på ulikhet. Derfor foreslår vi en pakkeløsning; alt eller ingen ting, sa Steinar Reiten.

Likebehandling

Også Jan Steinar Engeli Johansen (Frp) trakk fram rettferdighet som prinsipp. Han viste til at utvalget forrige møte vedtok å starte ei linje ved Ålesund vg skole i entreprenørskap og bedriftsutvikling.

– Det kan ikke være slik at vår egen postadresse er utslagsgivende når vi stemmer for studietilbud som skal startes. Likebehandling av elever og skoler er viktigst, sa Engeli Johansen.

Gerda Tolaas (Sp) mente at skolene og fylkeskommunen må bli flinkere til å reklamere for studietilbudene, også tilbud der man er avhengig av et lite søkertall for at tilbudet opprettes.

– Kanskje er vi ikke god nok å reklamere for linjene vi tilbyr? Jeg er også opptatt av at vi legger til rette slik at ungdom fra et større område kan gå på skole i nabokommunen, for eksempel må busstilbudet være tilpasset skoledagens start slik at ungdom slipper å vente lenge på bussforbindelser til og fra skolen, sa Gerda Tolaas.