«Positivt sentrumstiltak». «Forskjønning av området». Godordene var mange da bygget med 45 leiligheter ble godkjent tirsdag. Byggingen kan starte alt til våren.

– Dette var kjekt. Det var bra med et klart signal fra politikerne om at prosjektet er ønsket. Nå kan vi komme i gang med forhåndssalg av leilighetene, for det vil avgjøre den videre framdrifta, sier daglig leder i Planor Bernt Ove Vågsæter til Romsdals Budstikke.

Pengesterke

Ifølge Vågsæter stresser de ikke prosjektet videre, sjøl om Planor og partnerne i Molde Utvikling AS (Mobo og Angvik Areal, journ.anm.) har den finansielle motoren på plass.

– Vi har egenkapitalen som trengs, men det er salget som avgjør. Men vi er klare til oppstart allerede våren 2016, sier Vågsæter.

Tillatelsen de nå fikk, varer i om lag tre år. Planor-sjefen peker på at det er spesielt kjekt å kunne investere såpass stort lokalt.

– Vår historie med høg gjennomføringsevne, gir oss en fordel hos bankene, som ellers ikke tar hensyn til geografi.

Slapp kontor

Årsaka til at Gørvellplassen gikk som byggesak hos Plan og utviklingsutvalget (PUU) nå, var en søknad om å få slippe deler av en pålagt næringsdel i bygget, og å få gjøre om dette til leiligheter.

Bygningsmassen på totalt 6.800 m2 får nå knappe 300 m2 næringsareal, mot tidligere 2.500-3.500 m2 Dermed kunne antall leiligheter økes fra 20–30 til 45, fordelt på to bygg.

Å skaffe leietakere til næringsareal i sentrum, har vist seg å bli utfordrende. Markedet for sentrumsnære leiligheter er derimot godt, så flere prosjekt har søkt om dispensasjon fra kravet til næringsareal i reguleringsplanen for sentrum.

Enstemmig

Høyres Frank Lien og Eva-Brit Mauseth var inhabile, og avsto fra avslutningen som ble enstemmig.

– Det er positivt at dette kommer i orden. Det er et fint sentrumstiltak og en forskjønning av området, sa Kirsti Hoemsnes (H).

– Det hadde vært ønskelig med sentrumsfunksjoner på bakkeplan, men jeg tror at hvis vi opprettholder kravet i alle mulige sammenhenger, vil vi ha et problem. Kanskje virket det inn på Grand Fiære? sa Frank O. Sæther (Ap), som roste byrommet ved Plassen.

– Bakgårdsrom kan også være sjarmerende og sosialt. Plassen vil kanskje virke mindre nå, slik at vi ikke bør legge inn flere ting der etterpå. Høgden på bygget tror jeg vi har lagt bak oss, sa Sæther.

Naboene, flere kulturinstitusjoner som holder til på Plassen, klaget på høgden til prosjektet, som er innenfor reguleringsplanen på fire etasjer fra Sandvegen-nivået.

– Dette er et område vi ønsker mer aktivitet på. Prosjektet vil forskjønne området, på tross av høgden. Det må vi regne med så sentrumsnært som dette, påpekte PUU-leder Frank Beck (H).

Gammel høgde

Planor-sjef Vågsæter peker på at Plassens protester mot høgden, faktisk er den samme som vinnerforslaget som Plassen sjøl er en del av.

– Den danske arkitekten som vant med Plassen-skissene, tegnet et nabobygg som er like høgt som vårt, sier Vågsæter til Budstikka.

– Hva med utearealene?

– Det omfatter balkongene og det private utearealet for beboerne som det er lagt opp til på taket av det laveste bygget.

– Plassen er regnet som en av byens storstuer. Er dere obs på en privatisering av uteområdet?

– Vi skal bygge et flott bygg på arealet som vi eier. Området var ferdigregulert for lenge siden, og vi forholder oss til det, sier Vågsæter, som bekrefter at de eier areal langt fram på plassen.

Byens hjerte

Arkitekt Vatne fra Vatne Arkitekter deltok som vara for Venstre på møtet. Han har ikke noe imot å se et bygg fra konkurrenten Kosberg ta form, men har et ønske til Planor og co.:

– Det er bra om dere tar ansvar på bakkeplan, for dette blir et hjerte inne i sentrum av Molde. Så får vi håpe forretningene rundt plassen også snur seg og åpner seg mot plassen.

At kommunen kunne kjøpe første etasje av bygget var tema tidlig i prosessen, men ble ikke noe av, ifølge Vågsæter.

– Ideelt sett kunne noen kjøpt uteplassen, og tatt sine grep, men det er lagt inn en fin avrunding på bakkeplan i tegningene som skal ta hensyn til, sier han.

Flomskrekk

Det andre store byutviklingsprosjektet i Molde, Brunvolls leilighetskompleks ved sjøen med i alt 92 leiligheter, ble også enstemmig vedtatt. Her ble flom i Moldeleva og økt havnivå tema, men arealplansjef Jostein Bø forsikret om at det blir fulgt opp videre:

– Nå ligger vi på en klaring på 3,20, en meter høgere enn dagens kai.