FORBUDT: Disse elementene vil ikke Viking-trener Ian Burchnall se på stadion. (Foto: Colorbox)

FORBUDT: Disse elementene vil ikke Viking-trener Ian Burchnall se på stadion. Foto: Colorbox

Derfor er dette forbudt i Viking

- Vi er ingen megastjerner og skal representere på en god måte, formaner trener Ian Burchnall, som nekter spillerne mobilbruk på stadion, baseballcaps og musikk i ørene.

Kanskje har du sett stjernene i Premier League som kommer ut av spillerbussen, gjemt bak skyggeluer, og iført store øreklokker med musikk, såkalte Beats?

Den situasjonen får du ikke se i Viking, i alle fall så lenge spillerne representerer klubben før og etter trening, på reise eller i kampforberedelser. Trener Ian Burchnall har nemlig gjort alvor av Margrethe Munthes barnesang "Lua av", der det heter: "Nei, nei gutt, dette må bli slutt! Ikke storme inn i stua før du har fått av deg lua!"

– Vi representerer

– Inspirasjonen har jeg nok med meg fra England, men for meg er det viktig å understreke at spillerne er på jobb når de oppholder seg på Viking stadion, enten det handler om trening eller kamp. Og jeg synes ikke noe om fotballspillere som går rundt med baseballcaps, store øreklokker med musikk eller sitter i garderoben og spiller på mobiltelefonen. Jeg fikk ikke en eneste protest da jeg innførte ordningen, og opplever at spillerne har fått et mye bedre samhold når de prater med hverandre, og ikke i mobiltelefonen, sier Viking-treneren til Aftenbladet.

Han tilføyer at det samme gjelder når laget er på bortekamp:

– Når de spaserer gjennom en flyplass eller er ute blant folk, representerer de Viking. Da er det viktig å bli oppfattet som gode representanter for både klubben og byen. Jeg kan til en viss grad forstå at spillerne i Premier League har på seg øreklokker når tusenvis av fans roper mot dem, men ingen hos oss er megastjerner, poengterer Burchnall. Ole Gunnar Solskjær innførte den samme regelen da han overtok Molde, og Rosenborgs danske angrepsstjerne, Nicklas Bendtner fikk sitt pass påskrevet av Nils Arne Eggen da han hadde på seg lua inne på RBK-brakka. "Vi spiser ikke lunsj med lue på", var den klare meldingen fra Eggen (75) til Bendtner (29).

Spillerne aksepterer

Spillerne i Viking har stor forståelse for reglene til det nye regimet.

– Jeg skjønner at det er mye bedre å prate med lagkameraten i garderoben, framfor å glane ned i mobilen, sier 19 år gamle Julian Ryerson. Han har måttet ofre baseballcapsen, uten at det smerter, Iven Austbø (32) er blant veteranene, sammen med André Danielsen (32) og Steffen Ernemann (34). Han har ingen problemer med å akseptere reglene:

HELT GREIT: Viking Iven Austbø synes det er greit at capse og høreklokker ikke tillates. (Foto: Jan-Erik Larsen)

HELT GREIT: Viking Iven Austbø synes det er greit at capse og høreklokker ikke tillates. Foto: Jan-Erik Larsen

– Vi er på jobb her på stadion hver dag, og da handler det om å være til stede. Det gjør vi bedre hvis mobilen ikke er i bruk. Naturligvis er ikke forbudet helt absolutt. Har vi behov for en viktig samtale, er det fortsatt lov. Men å spille på mobilen eller leke seg på sosiale medier er ikke nødvendig. På samme måte får folk et bedre inntrykk av oss på flyplassen hvis vi ikke går med digre høreklokker. Så langt jeg har registrert, blir dette respektert og jeg opplever samholdet som langt bedre enn i fjor, sier Austbø.

Gir bot i Bryne

– Jeg liker at folk snakker med hverandre, sier Bryne-trener Ole Hjelmhaug.

– Dersom vi skal klare å bygge noe og skape et godt omdømme, må alle selv legge litt i potten. Alle kan ha gode og dårlige dager, men vi skal glede oss til å gå på jobb og vi skal snakke sammen, understreker Hjelmhaug overfor Aftenbladet.

Bryne-treneren forteller at de hadde et internt møte etter nedrykket til 2. divisjons etter forrige sesong. Der ble de enige om å legge mer trykk på profesjonalitet, innføre noen kjøreregler og presisere hva spillere, trenere og de ansatte i klubben forventer av hverandre.

Der ble det også innført forbud mot å bruke telefonen en halvtime før trening og det nærmeste kvarteret etter trening. Det handler om å være til stede. Dersom en spiller bryter regelen, får han en bot som må betales til spillernes egen botkasse. Hjelmhaug vil heller ikke se spillere som sitter med caps på hodet rundt lunsjbordet.

– Det er små ting i det store bildet, men likevel ting som kan være nok til å gi et sterkere samhold og som igjen fører til at vi tar et ekstra poeng. Det handler om å bygge samhold ved å gi av seg selv – for andre. En A-lagsspiller i Bryne vil alltid være et forbilde for de yngre, enten han går på Torget en lørdag formiddag eller på byen om kvelden, poengterer Hjelmhaug.

Klare grenser i Sandnes Ulf

Ingen caps ved matbordet, ingen mobiltelefoner etter klokken 09.00, og ingen privat musikk i garderoben. Det handler om fokus, folkeskikk og fellesskap.

- Når vi er på vakt, så er vi på vakt, forklarer Sandnes Ulfs trener, Bengt Sæternes, overfor Aftenbladet.

– Vi prøver å være ordentlige, ikke noe mer, tilføyer egersunderen som ytterst sjelden hever stemmen.

– Spillerne merker at vi er opptatt av dette. Når du har fine, greie regler og et godt miljø, vil de nye som kommer inn, automatisk tilpasse seg. Dessuten er vi nøye på å forklare hva klubben står for når vi snakker med spiller vi ønsker hit, utdyper Sæternes.

LUNSJ: Vanlig folkeskikk ved lunsjbordet i Ulfhuset, fra venstre Tomas Kristoffersen, Saku-Pekka Sahlgren, Kent Håvard Eriksen, Kjell Rune Sellin og Bojan Zajic. Nærmest til høyre, Oddbjørn Skartun. (Foto: Egil Ø. Nærland)

LUNSJ: Vanlig folkeskikk ved lunsjbordet i Ulfhuset, fra venstre Tomas Kristoffersen, Saku-Pekka Sahlgren, Kent Håvard Eriksen, Kjell Rune Sellin og Bojan Zajic. Nærmest til høyre, Oddbjørn Skartun. Foto: Egil Ø. Nærland

Kjell Rune Sellin og Viljar Helland Vevatne er begge forholdsvis nye i Sandnes Ulf, begge med erfaring fra flere andre klubber.

– I Sandefjord møttes vi til frokost og la bort både mobil og caps så snart vi var samlet, forteller Sellin.

– I tilfelle vi skal ha musikk i garderoben, er blir fra felles kilde, ikke hver for oss, sier Helland Vevatne.

Begge syns det veldig greit å ha mobilfri når laget er samlet.

– Det handler om å skape lagfølelse, derfor har vi innført bøter for brudd på reglene, forteller Sellin og Vevatne.

Trener Sæternes understreker at kjørereglene gjelder alle, også støtteapparatet.

– Det er mitt ansvar å gå foran. Har du et møtetidspunkt, så har du. Derfor er jeg alltid på plass før spillerne kommer på morgenen, sier eksproffen.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
fotball

Jakob reddet poeng mot Kristiansund

Fire minutter før slutt lå MFK under med to mål i den nasjonale G16-serien. Men så våknet Jakob Nyland Ørsahl.

Solskjær preget av terroren:

– Jeg har selv vært der på konsert flere ganger

Sender varme tanker til sin gamle hjemby etter bombeangrepet.

Roger Moore er død

Skuespilleren, som har spilt i sju Bond-filmer, døde tirsdag som følge av kreft.

– Glem omkamp om nytt sjukehus

Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.